Квіти

Що робити, якщо цибулина гиппеаструма («амариліса») не прокидається, а квітку побачити хочеться. Загляну-ка я в свій горщик

Мене звуть Катерина, і я знову прийшла до вас з розповідями про гиппеаструм. Багато його власники упевнені, що у них-то, безсумнівно, амариліс. Хоча це не так, я не буду ще раз обговорювати тонкощі ботанічних класифікацій. Краще поговоримо, що робити, якщо цибулина ніяк не хоче радувати господаря і довго не подає ознак життя після періоду спокою.

Нещодавно я робила публікацію, де показала цвітіння своєї “Афродіти” (японський сорт `Aphrodite`). І кілька людей написали мені повідомлення з однаковим запитанням: “Я теж прибрав гиппеаструм на спокій, але він стоїть 1/2/4 місяці і не прокидається. Що робити? “.

У мене теж є сплячий красень – цибулина сорту `Stardust` (У побуті – “Стардаст”). Сьогодні я дістала горщик з ним, щоб перевірити, чи продовжує рослина спати або прокидається:

Але немає: “Стардаст” і в минулому році цвів пізніше “Афродіти”, пізніше пішов на спокій і поки безтурботно відпочиває. Але я волію називати це “Чекає своєї години“.

У середньому період спокою у гиппеаструма триває 2-4 місяці проти 8-10 місяців вегетації (активного розвитку). Але тривалість сну регулює купа факторів. І впливати на них ми можемо лише частково:

  • Розмір, вік і стан цибулини – наскільки вона “відгодована”.
  • Мікроклімат у приміщенні, в якому вона зберігається. Так, в прохолоді період спокою триває довше, а в теплому і вологому приміщенні цибулина прокинеться швидше.
  • Освітлення під час сну. Кажуть, що на світлі цибулини швидше прокидаються. Але це не точно.
  • Рішення самої рослини – воно теж має місце бути.

Не квітка, а кров з молоком!

Я читала коментарі квітникарів, які говорять про період спокою довжиною в півроку. У інших може спати лише місяць. Чому так відбувається – точної відповіді не може дати ніхто.

Але одне точно: цибулина сама знає, коли їй треба прокинутися. Вона обов’язково випустить квітконіс (або листя! ), лише настане відповідний час і наші гіппеаструм відчують себе готовими до ще одного сезону вегетації.

Тому я настійно рекомендую нічого не робити, а просто чекати. Можливо, довгий мовчання говорить про те, що цибулина ще не завершила свій відпочинок.

Інші поради щодо сплячих гиппов:

  • Цибулини, надіслані на спокій, не поливають і регулярно перевіряють на дотик. Стала м’якою – можливо, вона загнила.
  • Якщо цибулина не прокидається довше 4-6 місяців, раціонально вийняти її з горщика і перевірити цілісність самої цибулини і коренів.
  • Все-таки хочете “пробудити” гиппеаструм раніше часу? Поставте його в тепле і світле місце, одночасно почавши зовсім потроху поливати теплою водою. Пам’ятайте, що поки немає листя – рослині нічим випаровувати вологу. Швидше за все, дуже швидко Ви побачите дзьобик чохла з бутонами. . . ну або листя.