Город

Посадка холодостійких культур: морква, петрушка, кріп

Ті, хто думають, що дачникам в кінці осені майже нічого робити в городі, дуже помиляються. Крім підготовки саду і багаторічних рослин до зимівлі, ще залишилися дуже важливі справи. Ми говоримо про підзимових посадках деяких дерев, часнику, цибулі та деяких холодостійких овочів, для яких такі екстремальні умови тільки на користь. Про те, які овочеві культури, як правильно посадити і які препарати використовувати для отримання раннього врожаю, піде мова в цій статті.

У чому переваги підзимового посіву овочів

Посів цілого ряду холодостійких овочів під зиму дає суттєві переваги городникам. З одного боку, ми гарантовано отримуємо більш ранній урожай овочів, вони більш загартовані і життєздатні, ніж посіяні по весні. З іншого, ми можемо навесні займатися іншими насадженнями, звільнити час для тих культур, які можна посіяти восени.

До холодостійким овочів, які можна посіяти під зиму, відносяться:

  • Цибулю і часник.
  • Зелень, салати, пряні трави: петрушка, кріп, пастернак, крес-салат, кріп, щавель, шпинат, кмин, селера, шавлія, коріандр.
  • Коренеплоди: редиска, морква, буряк.

Варто вибирати найбільш ранні сорти, щоб отримати урожай, як можна швидше. Так, рання морква та буряк за підзимового посадці дають урожай вже в червні. Але варто пам’ятати, що овочі, посіяні восени, не придатні для зимового зберігання.

Основні правила посадки овочів холодостійких

Найважливішим моментом при проведенні підзимового посадки є визначення її оптимальних строків. Насіння овочів, які ми посадимо, повинні тільки набрякнути і підготуватися до проростання, але не випустити зелені паростки! Якщо посадити овочі рано, то їх проростки просто загинуть і весь наш труд буде марним.

Для визначення точного часу для посіву потрібно орієнтуватися на клімат вашого регіону, знати, коли очікуються перші заморозки і приурочити посадки до їх початку. Якщо земля схопилася і примерзла, то настав найкращий час для посіву холодостійких овочів.

Розповімо вам про деякі особливості такого посіву:

  1. Зовсім необов’язково скопувати мерзлу землю, адже значно простіше підготувати грядку під посадку заздалегідь.
  2. Вибирайте місце під грядку в сонячному місці, щоб не було тіні. Також уникайте заболочених чи просто дуже вологих місць, щоб там не утворювалися калюжі і сніг.
  3. Норма висіву насіння повинна бути приблизно в половину більше, ніж при весняному посіві. Самі розумієте, навіть холодостійким насінню доведеться вистояти в мерзлому грунті, щоб дати сходи по весні.
  4. Грядку потрібно добре скопати, позбутися залишків коренів за допомогою внесення . Не зайвим буде завчасне внесення , буквально кілька гранул на грядку дадуть відмінний запас поживних речовин для ваших ранніх овочів.
  5. Перед самим посівом скористайтесь дивним засобом, новинкою ЭКБИ від БІО-комплекс. Змочіть насіння в розчині (1 крапля на 5 мл води) буквально на мить і відразу ж садіть. Це засіб являє комплекс ризосферних бактерій, які захищають насіння від заморозків, гнилі, хвороб. По весні вони допоможуть саджанцю отримати максимум поживних речовин, адже вони поселяються на самому рослині і добувають їх з навколишнього середовища.
  6. Сійте насіння в неглибокі борозенки на глибину 1,5-2 див. Моркву і буряк садять з проміжками 10 см і міжряддями приблизно 30-40 см, кріп, петрушку сіють рядком і роблять відступ 15-20 см між рядками, для салату і шпинату відстань між рядками – 30-40 см.

Не забудьте замульчувати грядки після посіву, можна використовувати гілки, солому, торф або , який вбереже ваші посадки від перезволоження, перемерзання і шкідників.