Город

Збільшуємо урожай петрушки в кілька разів: секрети правильної підживлення

Петрушка – одна з тих зеленних культур, які можна висаджувати ранньою весною або під зиму, щоб вже у квітні отримати смачну і ароматну зелень, багату вітамінами. Щоб зелень петрушки зростала пишно, не жовтіла і не втрачала смакових якостей, потрібно вчасно підгодовувати рослина з урахуванням особливостей культури. Розповімо про все по порядку.

Як зрозуміти, що потрібна підгодівля

Петрушка добре вбирає азот з грунту, і в її коренях можуть накопичувати нітрати. З-за цієї особливості рекомендується стежити за дозуванням азотних добрив і не використовувати їх без особливої необхідності.

Щоб не пропустити момент, коли грунт почне виснажуватися і вимагати підживлення, спостерігайте за зовнішнім виглядом рослини. Якщо зростання культури сповільнилося, а зелень почала жовтіти – це перший сигнал, що пора застосувати селітру або будь-яке інше добриво з азотом в складі.

Осіння підготовка грунту

Щоб навесні отримати міцні сходи і ранній урожай соковитої зелені петрушки, восени ретельно готують грядки. Землю перекопують з додаванням прілого гною або перегною, також можна використовувати готове комплексне мінеральне добриво, наприклад нітроамофоску.

Якщо є можливість, то посадіть петрушку після томатів, огірків або будь-яких рослин, добрива для яких раніше використовувався гній. Перед посівом внесіть в грунт на 1 м2 20 г калійної солі і 30 г суперфосфату – це дозволить значно поліпшити властивості ґрунту.

Вибір добрива залежно від сорти петрушки

Не всі сорти петрушки підгодовують однаково:

  • Для листових сортів важливо нарощувати зелену масу, тому впродовж всього сезону посадки підживлюють аміачною селітрою або сечовиною. Після кожної зрізання зелені необхідно проводити підгодівлю для стимуляції росту нової партії врожаю.
  • Для кореневих сортів стимулювати зростання зелені не потрібно. Необхідно допомогти рослині сформувати міцний корінь, для чого при підгодівлі вносять на 1 м2 5 г калійної солі і 7 г суперфосфату.
  • Багаторічні сорти обов’язково підгодовують восени перед зимівлею. Це допомагає рослині пережити холоди і дати ранній урожай пишною і соковитої зелені. Однорічні сорти підгодовують тільки навесні і влітку, протягом всього періоду вегетації.

Збільшуємо урожай при весняному посіві

Насіння петрушки відрізняються довгою схожістю. Щоб прискорити цей процес, їх необхідно замочити перед посадкою. Для цього посадковий матеріал промивають гарячою водою, щоб змити ефірні масла з поверхні, і залишають на ніч. На наступний день насіння просушують і приступають до посіву.

Основні правила:

  • Насіння сіють у зволожений ґрунт.
  • Не варто занадто заглиблювати насіння – досить 1 див.
  • Як тільки з’являться сходи, посадки проріджують, щоб розростаються кущики не заважали розвиватися одне одному. Між паростками повинно залишитися не менше 3 див.

Далі слід приготувати розчин для першої зміцнює і стимулює підживлення. Для цього знадобиться скошена трава, яку потрібно настояти в бочці з водою близько двох тижнів. При підгодівлі на відро води беруть 2 літри розчину, так як молоді паростки ще не сформували сильну кореневу систему, і концентрований розчин може її погубити.

Для того щоб вже з початку літа отримувати багато зелені, проводять літню підгодівлю хлористим калієм і суперфосфатом. При добрива вносять по 10 г мінеральних препаратів на 1 м2. Через добу після процедури грядки ретельно розпушують.

Увага! Застосовуйте тільки кореневі підгодівлі і завжди стежите за тим, щоб добриво не потрапляло на листову частину рослини. При попаданні бризок на листя речовину потрібно відразу змити.

Для отримання потужного кореневища петрушки ближче до серпня внесіть в грунт фосфор і калій.

Постійне добриво допомагає петрушці швидко нарощувати зелень і зберігати свіжий вигляд, але не варто забувати і про інший догляд. Своєчасно видаляйте бур’яни, не давайте грунті пересихати, і тоді весь сезон з грядок ви зможете збирати букети пишної зелені.