Космос

Знайдена сама маленька чорна діра діаметром всього 19 км

Учені виявили кандидата на чорні діри діаметром 19 км і масою 3,3 Сонця в 10 тисячах світлових років від зовнішнього краю диска Чумацького Шляху. Якщо знахідка підтвердиться, вона точно стане найменшою з відомих чорних дір. Її можна вважати навіть першим представником нового класу чорних дір, які ми поки не знаємо, як шукати цілеспрямовано.

За словами Крістофера Кочанека з університету Огайо, співавтора дослідження для точного вимірювання маси будуть потрібні додаткові спостереження.

Як же вченим далася така незвичайна знахідка? Коли астрономи шукають чорну діру, те, що слід шукати насправді, – це явні ознаки її існування – масивний аккреційний диск, що складається з газу і пилу, що обертаються навколо об’єкта. Це маса, яка поступово втягується в сверхплотную центральну область, за горизонт подій.

Великі чорні діри, які обертаються навколо інших зірок, зазвичай поступово відбирають у цих зірок матерію, виробляючи спостережувані ефекти, такі як рентгенівське випромінювання.

Але щоб знайти саму маленьку чорну діру, команда відсканувала каталог з 100 000 зірок в рамках експерименту обсерваторії Апачі-Пойнт з галактичної еволюції інфрачервоного огляду зірок у внутрішній галактиці. Вони знайшли кілька сотень зоряних кандидатів, які, здавалося, вагалися з-за гравітаційних ефектів, викликаних іншими прилеглими об’єктами.

Команда звузила свій пошук до бінарної зоряної системи під назвою J05215658. Вони зрозуміли, що те, що виглядало як подвійна зірка, ймовірно, було чорною дірою, що робить оборот навколо іншої зірки за 83 дні.

Важливість відкриття пояснити досить просто. Коли життя зірок закінчується вибухом, вони зазвичай йдуть по одному з двох шляхів: більш легкі зірки перетворюються в нейтронні, а ось масивні зірки колапсують в чорні діри. Але до цих пір точно не ясно, який масовий поріг для цього поділу. Подальше вивчення J05215658 може допомогти нам звузити наявні дані та з’ясувати фактори, які відіграють роль в “загробного життя” зірки.