Космос

Кращі планети, на які може людство переселитися

Вчені довгу годину поважали, що тільки на нашій планеті є унікальні умови для зародження та розвитку життя. Проте, представники берлінського Центру астрономії та астрофізики розвіяли цей міф. За допомогою потужного телескопа вони відібрали на космічних просторах 24 екзопланети з райськими умовами для життя. Результати свого дослідження вони опублікували у науковому журналі «Астробіологія» (Astrobiology).

Планети з умовами, придатними для появи і розвитку життя, називають надлюдними.

Які вони, надлюдні планети?

Астрономи берлінського Центру астрономії та астрофізики назвали основні критерії надлюдних планет. Вони повинні бути старшими і більшими за Землю, обертатися навколо стабільних зірок і мати теплий і влажний клімат.

Вік – не перешкода

Планети, ідеальні для життя, старші за Землю. Якщо Земний шар зародився 4,5 млрд років тому, то наджитні планети – 5-8 млрд років тому. До цього часу основні процеси по формуванню кору вже закінчилися, при цьому всередині планети залишилося ще досить геотермального тепла і присутнє сильне магнітне поле.

Розмір має значення

Надлюдні планети повинні бути 10-50% більше Земної кулі. За рахунок радіоактивного розпаду вони будуть довше зберігати внутрішній нагрів, а сильніша гравітація допоможе їм довше утримувати атмосферу. Ну і, звичайно ж, у них є більше корисної поверхні, придатної для поширення та розвитку живих організмів.

Тропічний клімат

Життя простіше зародитися в умовах теплого та вологого клімату, який приблизно на 5°С тепліше, ніж на Землі. Як приклад автори дослідження наводять тропічні ліси на нашій планеті: вони займають лише 6% поверхні нашої планети, але у порівнянні з більш посушливими чи прохолодними районами володіють величезною біологічною різноманітністю.

Стабільні зірки

Надлюдні планети обертаються навколо стабільних зірок, і в цьому їм дуже пощастило. Спалахи, зоряний вітер та інші аналогічні явища в їхній біосфері мають незначні масштаби.

Індекс подібності Землі (ESI)

Для порівняння надлюдних планет із Землею використовується показник ESI – індекс подібності Землі. Цей індекс розраховується виходячи з розмірів планети, її щільності, маси, віддаленості від зірки та температури на поверхні. При цьому еталонною планетою є сама Земля, тому її ESI = 1. Ось приклади ESI для деяких екзопланет, відкритих вченими:

Kepler-438b. Відстань до планети – 470 світлових років. ESI = 0,88.
Gliese-832с. Відстань до планети – 16 світлових років. ESI = 0,81.
Gliese-668Cc. Відстань до планети – 23 світлові роки. ESI = 0,85.
Kepler-62e. Відстань до планети – 1200 світлових років. ESI = 0,86.
Кращі екзопланети для життя
Ми знаємо про космос мізерно мало. Але вже наявної інформації вчені виокремили шість найкращих планет для життя.

Kepler-452b

Відстань від Сонячної системи – 1402 світлові роки.

Ця планета знаходиться у сузір’ї Лебедя. Вона в 1,5 рази більша за Землю, імовірно має скелясту поверхню і гравітацію вдвічі сильніша, ніж на нашій планеті. Kepler-452b здійснює повний оберт навколо свого світила за 385 земних діб.

KOI-3010. 01

Відстань від Сонячної системи – 1213 світлових років.

Ще одна планета, придатна для життя, розташовується біля зірки KOI-3010. Вона в 1,35 рази більша за Землю, практично ідентична їй за хімічним складом, а за придатності для життя навіть випереджає нашу планету на 0,6. Для KOI-3010 01 характерний помірний клімат, середня температура її поверхні становить 19,6°С. Склад атмосфери поки що не вивчений.

Kepler-62e

Відстань від Сонячної системи – 1200 світлових років.

Ця планета, схожа на Землю, знаходиться у сузір’ї Лірі. Вона в 1,5 рази більша за Земний шар, середня температура на її поверхні становить 17°C. Вчені вважають, що на ній вже зараз існує життя. Висока ймовірність того, що поверхня Kepler-62e повністю вкрита океаном.

Kepler-442b

Відстань від Сонячної системи – 1120 світлових років.

Земля має рівень життєпридатності, що дорівнює 0,72. А у Kepler-442b цей показник становить 0,98. Ця планета в 1,3 рази більша за Землю, але за більшістю параметрів їй ідентична. Вона розташована у сузір’ї Лірі, біля зірки Kepler-442.

K2-9b

Відстань від Сонячної системи – 215 світлових років.

Екзопланета K2-9b розташована у сузір’ї Діві. Вона в 2 рази більша за Землю і розташована на 5% ближче до своєї зірки, ніж наша планета. Можливо, 65% її поверхні вкрито океаном. Вчені вважають, що ця планета – теплий живий рай, на якому вже зараз може характеризуватися життя. Але які форми вона набула – невідомо.

Глізе-832c

Відстань від Сонячної системи – 16 світлових років.

Ця екзопланета знаходиться у сузір’ї Журавля. Вона в 5,4 рази більша за Земну кулю. Оборот навколо материнської зірки, червоного карлика Глізе-832, вчиняє за 36 днів. Середня температура на планеті становить 20°C, проте вона піддається значним коліванням. Але через щільність атмосфери клімат на ній набагато спекотніший, ніж на Землі.

Через відносно близьке відстань Глізе-832с вважається найближчим найкращим світом-кандидатом на житло.

«Багато людей чомусь впевнені, що наша планета – єдина, на якій можливе життя. Так, на Землі зародилося багато різних форм життя, деякі навіть навчилися виживати в екстремальних умовах, але це зовсім не означає, що в космосі немає інших планет із подібними і навіть кращими умовами», – каже німецький астрофізик Дітер Шульце-Макух.

Поки надлюдні планети залишаються недосяжними для людства і вченим не залишається нічого іншого, як роздивлятися їх у телескопи. Цілком ймовірно, що з винаходом надшвидкісних літальних апаратів #подорожі на екзопланеті стануть реальністю.