Діти

Чому дитина плаче

Дітям властиво плакати, але іноді тривалі капризи говорять про проблеми зі здоров’ям і про батьківських помилках.

Які ж виділяють причини дитячих сліз

– нерозуміння;
У цьому випадку, плач – це сигнал. Дитина поки ще не може виразно висловлювати свої прохання та вимоги голосом. Тому якщо мама з татом не розуміють, чого в даний момент хоче, то нащадок спробує привернути увагу сльозами і криком. Іноді невдалі спроби заспокоїти чадо призводять до ще більших істерик. Тому, батькам слід зрозуміти причину дитячого «обурення».

– прив’язаність до речей;
Втрата улюбленої іграшки для дитини може бути порівнянна з найбільшою втратою в житті. Не варто сварити дитину за це. Має місце вікова особливість. У цьому випадку малюк зовсім не грає, не намагається маніпулювати – він дійсно відчуває «вселенську скорботу», тому що у нього відняли (або ж просто зникла з поля зору) річ, яка йому подобається.

– викид негативної енергії;
Дитина починає плакати, якщо його щось турбує. Це не завжди стосується здоров’я. Причиною стануть конфлікти в родині, важка обстановка будинку. Нехай малюк не вміє розрізняти слова і фрази, але він підсвідомо відчуває це. Але навіть якщо «все спокійно», і дорослій людині часом потрібна емоційна розрядка. Що вже говорити про дітей, які відчувають все набагато гостріше і глибше? Тому іноді чадо починає тому, що його переповнюють почуття.

– проблеми зі здоров’ям;
З раннього дитинства діти плачуть, коли у них щось болить. Подібне відбувається до тих пір, поки дитина не навчиться говорити про своїх потребах і відчуттях батькам.

маніпуляція;
Мами і тата трепетно ставляться до дитячих сліз, і при першому ж їх появі кидаються виконувати кожну дитячу примху. «Підросли» чада бувають дуже хитрими. Бачачи таку схему, вони спеціально задихаються в риданнях, щоб батьки виконали їх волю.

– залучення уваги;
Бачачи, що дорослі постійно зайняті своїми справами, чадо почне плакати. І не від того, що погано себе почуває, а банально, щоб мама взяла його на руки. Або погладила по голові, і зайвий раз промовила ласкаве слово. Дитина хоче спілкування, емоційного контакту.

– психологічні причини.
Трохи пізніше, в молодшому шкільному віці, дитина може плакати після нічних кошмарів, із-за власних комплексів (діти часто порівнюють себе з однолітками і, якщо програють їм, засмучуються), з-за поганої оцінки, із-за сварки з друзями чи батьками. До шкільних випадків варто бути уважними. Дитини може хтось ображати.

Що не можна робити при плачі

1. Кричати і бити – навіть якщо плач-маніпуляція, погрози і насильство зіпсують нащадкові психіку і ще більше віддалять від батьків.
2. Вести себе байдуже – чадо може прикидатися, але ігнорувати «сигнали» не варто. Якщо проблема простежується, то дитині потрібна допомога у вирішенні. Якщо ситуація надумана, то йому потрібна увага.
3. Наказувати більше не плакати – деякі тата вважають, що «чоловіки не плачуть». Але насправді, сльози – це природний шанс зняття стресу. Якщо емоцій буде занадто багато, це загрожує нервовим зривом. Тому навіть хлопчикам іноді потрібно «виплакатися».
4. Потурати примхам – дізнатися потреби нащадка потрібно, але в лояльності варто знати міру.

А що можна

Якщо дитина плаче, татові і мамі доведеться показати приклад спокою, відвернути цікавою справою, зрозуміти, підтримати і попросити висловити емоції, почуття і потреби з допомогою слів. Адже так зрозуміти дитину набагато простіше. Удачі!