Чим дикий кролик відрізняється від домашнього: 10 відмінностей у фізіології та способі життя

Чим дикий кролик відрізняється від домашнього: 10 відмінностей у фізіології та способі життя post thumbnail image

Колись давно, ще в Стародавньому Римі, дикого кролика почали активно одомашнювати. У середні віки кроликів утримували в неволі для полювання, а потім стали селекціонувати. Змінювався і зовнішній вигляд, і спосіб життя. Скільки років живуть кролики в домашніх умовах дивіться за цим посиланням https://tdazovcable.kiev.ua/skilki-rokiv-zhivut-kroliki-v-domashnix-umovax-dekorativni-karlikovi/. В той час, як дикий предок удосконалював наявні навички…

Дотримання інтервалів

Сучасні домашні кролики вражають спектром власної ваги. Представники карликових порід ледве сягають 1 кг, а великі можуть і 10 кг на терезах показати. Зате дикий кролик за допомогою старанного і вольового контролю пильнує за власною вагою: від кіло триста до двох з половиною кілограмів — більше йому не треба! За різноманіттям розмірів і форм домашній кролик перевершив дикого прадіда.

Легка чи нелегка?

З тих пір, як дикого кролика одомашнили, запустився процес збільшення медіальної префронтальної кори. На сьогоднішній день вона більша, ніж у дикого побратима на 10-11%. А робота цієї зони полягає в тому, щоб придушувати агресію та страх. Дикий кролик все ще боїться людини, що наближається, а домашній налагодив з двоногим легку комунікацію. Ще б! Хто йому ще провізію видасть?

Каркас, що несе

У домашнього кролика з часом відпала необхідність заглядати під кожен кущ у пошуках їжі та прислухатися до кожного шереху навколо. Тому його «фізіономія» та вуха стали коротшими. Незважаючи на подовжені органи слуху та морду, скелет дикого кролика не такий витягнутий, як у домашнього. Це говорить про більш високу рухливість і маневреність. Домашній кролик спокійно розтягується під час сієсти, а дикий розслаблятися не звик. Небезпечно!

Здорова цікавість

Дикий вухатий ні в якому разі не відмовиться від допитливості. Від того, наскільки багато він знає, залежить його безпека. Дикий кролик – жадібний до нових знань. Як той князь із відомого мультфільму: «і моя скарбниця, і кінь мій, і все моє!».

У домашнього кролика підкіркова структура під назвою мигдалика зменшилася на 10%. Саме вона відповідає за тривогу. А якщо рівень нижчий, то й цікавість знижується, і погрози він відчуває гірше.

Міські лабіринти

«Дику» належить рити пухкий ґрунт і будувати підземне місто. Він таку інфраструктуру створить, що домашній кузен із заздрістю поглядатиме на містобудування зі своєї комуналки. Як би «Сіночка» не хотів відтворити подібний лабіринт — не вийде.

Навичка атрофувався! Випустивши середньостатистичного кролика з клітки, людина прирече його на догляд за веселку. Рідкісний домашній вихованець побудує собі притулок. А кожен другий довіриться хижакові.

Чим дикий кролик відрізняється від домашнього: 10 відмінностей у фізіології та способі життя

Протягом віднесе

Імунітет дикого кролика можна порівняти зі здоров’ям старця-довгожителя. Він легко перебудовується з зимового часу на літнє. Біжить назустріч вітру на пристойній швидкості, а про отит нічого не чув! А домашній кролик досить розташуватися на проході між кімнатами, забувши при цьому закрити вікна. І риніт прихопить, і активність зменшиться, і настрій обрушиться. Втратив домашній кролик колишню загартування.

Койот та бігун

Уявімо, що обох кроликів переслідує той самий звір. В обох є можливість втекти, але різниця у порятунку буде дуже помітною. Дикий кролик чудово орієнтується біля. Він навчився маневрувати серед дерев так, що миготить тільки тінь.

І нехай швидкість кролика не велика, головне — це хитрими рухами дістатися рідного дому. Домашній кролик не відстає у швидкості, але завжди біжить, не розбираючи дороги. Від слова “зовсім”.

Взимку та влітку – різна дієта

Раціон домашнього кролика складає людина. І він залежить від того, для яких цілей двоногий завів вухатого. Але одне правило дотримується неухильно. Будь-який вид корму – грубий, соковитий чи зелений, – штучно збагачується вітамінами. Дикий кролик – сам собі дієтолог, але багато залежить від доступності кормової бази.

Влітку кролик цікавиться свіжою травою та надземними частинами рослин, а взимку – сухою травою, корою та корінцями.

Реально та номінально

Середня тривалість життя трохи вища у диких кроликів — від 12 до 15 років. Формально. І це за умови, що на території кролика відсутні серйозні хижаки. Так колись сталося в Австралії. Насправді ж рідкісний дикий кролик доживає до 3 років.

Лише у перші три тижні життя виживають близько половини кроленят. Незважаючи на тендітний, як кришталева ваза, імунітет, домашній кролик у середньому живе довше – від 8 до 10 років.

Бунт вухатих

Ті, хто колись розводив кроликів, чудово знають: вагітну кролицю краще відсадити від одноплемінників. Інакше вона розпсихується і зможе повноцінно займатися вихованням нащадків. Та й родичі не надто тішаться появою харчових конкурентів.

У дикого братства своя система. Кролики живуть колоніями у підземних городищах. Взаємовиручка їм також властива, як вовкам і людям, а хоробрі самці невпинно охороняють територію від посягань з-поза!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Related Post

Як росте кошеня - важливі етапи розвитку

Як росте кошеня – важливі етапи розвиткуЯк росте кошеня – важливі етапи розвитку

Кошеня вважається кошеням у віці до року. Найперші дні тижня та місяці дуже важливі для кошеня та його подальшого життя. Коли кошенята народжуються, вони сліпі та глухі. Перші дні вони