Що приховують за собою терміни на винній етикетці.
Погодьтеся, що читаючи винну етикетку, особливо зараз, яка відповідає чинному закону про виноробство, не складно заплутатися. За цим посиланням https://b-i-g.com.ua/3-prostix-recepta-prigotuvannya-vina-z-pelyustok-troyand-v-domashnix-umovax/ ви дізнаєтесь 3 простих рецепти приготування вина з пелюстків троянди.
Там і місце походження винограду, і застереження щодо вживання алкоголю, і безліч категорій вина:
– вино із ЗГУ;
– вино марочне;
– Вино ординарне і т.д.
Що це все означає?
Сьогодні зупинюся на термінах, які нам показують на витримку вина.
Поїхали:
- молоде вино – вино, розлите у пляшку в перші 90 днів після завершення бродіння, без витримки.
- ординарне вино – розлите по пляшках після 1 січня, наступного року, за роком урожаю і не витримування.
- витримане вино – вино, що пройшло витримку не менше 6 місяців, рахуючи з 1 січня наступного року.
- марочне вино – минуле щонайменше 18 місяців витримки, як і з 1 січня.
- колекційне вино – тут важлива відмінність – надійшли на оформлення, після пляшкової не менше 36 місяців, після закладки на пляшкову витримку.
Такі відмінності та технологічні особливості ставить наше законодавство перед виноробами.
Ну а ми з вами, у результаті, маємо дві молоді вина – розлиті або відразу після бродіння (таке скоро з’явиться до дня Молодого вина, що в третій четвер листопада), або на початку наступного року, після врожаю.
І три варіанти витриманих вин, у термін від 6 до 36 місяців, як у ємностях, так і в пляшках.